top of page

"De toeslagenaffaire; samen op zoek naar een sneller en beter herstelproces"

“In de herijking van de toeslagenaffaire was het van belang om vanuit de beleving van de ouders, op zoek te gaan naar een sneller en beter herstelproces”, aldus Caroline Beck.


Een ander voorbeeldproject dat we hebben gepresenteerd tijdens het werkbezoek van 22 mei is de toeslagenaffaire.


Op een ontwerpende manier zijn Caroline Beck en Fred Montijn van Livework met honderden ouders in het hele land aan de slag gegaan om alternatieven voor het herstelproces te ontwikkelen. Door gesprekken te voeren en te co-creëren kwamen ze tot een diepgaand begrip van de behoeftes van de ouders en de verschillen daartussen.


Door samen met alle betrokken ook naar de haalbaarheid te kijken en het ouderperspectief te delen, is het denken over wat herstel zou moeten zijn in grote mate beïnvloed. Herstel is veel meer dan alleen financiële compensatie, het gaat over erkenning, recht doen aan en weer verder kunnen met het dagelijks leven.


En wat heeft deze ontwerpende aanpak opgeleverd? “Er is nu een team opgericht binnen het ministerie om permanent met ouders te blijven zoeken naar verbeteringen als ook een aantal pilots die zijn gestart om op een andere manier naar herstel kijken, of elementen van het herstelproces te testen verbeteren”.


Lees hier ook het 'Doortrappen' projectComments


bottom of page